Toate produsele provin din agricultură integrată şi/sau ecologică, cu asigurarea trasabilităţii care se regăseşte pe fiecare etichetă de pe ambalaj.

TRASABILITATEA

Este un sistem implementat de întreprindere pentru a urmări produsul de la recoltare până la vânzare. Datorită informaţiilor de pe etichetă este posibilă trasarea produsului până la producător.

PRODUCŢIA INTEGRATĂ

Această metodă limitează mult utilizarea produselor chimice. Spre deosebire de tratamentele „după calendar” care prevăd utilizarea substanţelor chimice în anumite perioade ale sezonului, combaterea integrată a bolilor şi a dăunătorilor prevede alte metode, cum ar fi confuzia sexuală, insectele utile, mulcirea etc. Doar atunci când patogenul trece peste pragurile critice se recurge la utilizarea substanţelor chimice.

PRODUCŢIA ECOLOGICĂ

Prevede cultivarea pământului:

  • fără utilizarea de pesticide chimice, îngrăşăminte sintetice şi erbicide;
  • cu utilizarea substanţelor organice şi biodegradabile pentru fertilizare;
  • cu menţinerea unui sistem agricol echilibrat prin rotaţia culturilor şi prelucrări uşoare pentru a păstra biodiversitatea şi a proteja viaţa insectelor folositoare pentru controlul dăunătorilor.
ETICHETA

Toate etichetele trebuie să conţină următoarele elemente de identificare:

  • denumirea produsului / soiul / greutatea / calibrul (indică dimensiunea produsului)
  • categoria, care poate fi „extra”, I, II, în funcţie de caracteristicile calitative
  • lotul, care asigură trasabilitatea produsului: de cine şi cum a fost cultivat
  • codul B.D.N.O.O. (Baza de Date Naţională a Operatorilor Agricoli) care asigură că operatorul/producătorul operează în conformitate cu standardele comunitare
  • informaţii privind ambalatorul

 

Pentru produsele ecologice, pe lângă informaţiile de mai sus:

  • sigla comunitară
  • numărul de cod atribuit operatorului controlat
  • codul atribuit de Ministerul Politicilor Agricole, Alimentare şi Forestiere (MiPAAF)
  • indicaţia ‘Agricultură UE’ sau ‘Agricultură non-UE’