Dacă aveți norocul să culegeți afine direct din pădure, merită să le consumați pe parcursul zilei pentru a vă bucura pe deplin de prospețimea lor; în caz contrar, se vor păstra bine la frigider timp de până la 3-4 zile. Înainte de a le consuma, este suficient să le clătiți sub jet de apă.

RISOTTO CU AFINE ȘI BRÂNZĂ PROASPĂTĂ BURRATA

Ingrediente pentru 2 persoane: două linguri de brânză proaspătă burrata – 1/2 ceapă – 150 g afine – 160 g orez Carnaroli – 30 g ulei extravirgin – supă vegetală – piper – rozmarin – vin alb.

 

Puneți afinele într-o cratiță cu un strop de apă și gătiți-le timp de câteva minute până se înmoaie, apoi pasați o parte din ele. Într-o tigaie, încălziți puțin ulei cu ½ de ceapă tocată, adăugați orezul Carnaroli, lăsați-l să se prăjească și stingeți cu vinul alb. Adăugați piureul de afine și partea care nu a fost pasată, apoi gătiți risotto-ul adăugând supă vegetală puțin câte puțin și amestecați până la gătirea completă.
Finalizați cu puțin rozmarin tocat și o lingură de brânză burrata (sau o variantă mai ușoară, ricotta).

MINITARTE CU AFINE

Ingrediente pentru 12 minitarte: 160 g afine (chiar și congelate) – 75 g zahăr pudră – 75 g făină 00 – 2 ouă – 1/2 plic de zahăr vanilinat – unt și făină pentru forme.

 

Bateți ouăle cu 75 g de zahăr, de preferat cu un mixer electric. Adăugați făina și zahărul vanilinat amestecând ușor pentru a nu tăia compoziția. Amestecați afinele, încorporându-le delicat în compoziție. Tapetați cu unt și făină 12 forme de hârtie și umpleți trei sferturi din acestea cu compoziția obținută. Coaceți la cuptor timp de 15 minute la 190 °C.