Spre deosebire de alte legume, ardeii nu trebuie păstrați la temperaturi foarte scăzute, deoarece frigul îi face să se strice foarte repede. Pe de altă parte, temperaturile foarte ridicate fac ca fructele să se coacă, favorizând dezvoltarea mucegaiului și înmuierea pulpei. Temperatura ideală de păstrare este de 8-10 °C, în medii destul de umede. Practic, aceste condiții pot fi îndeplinite păstrând ardeiul în zona cea mai caldă a frigiderului (coșul de legume), în pungi de plastic găurite.

VIȚEL CU ARDEI ȘI VINETE

Ingrediente pentru 4 persoane: 400 g pulpă de vițel tăiată felii – 500 g vinete – 300 g ardei – 4 linguri de ulei de măsline extravirgin – oțet balsamic – sare.

 

Tăiați carnea fâșii și gătiți-o timp de 2-3 minute în două linguri de ulei, într-o tigaie antiaderentă. Lăsați-o să se rumenească pe ambele părți, adăugați un pic de sare, stingeți și dați de o parte. Curățați și tăiați ardeii și vinetele în bețișoare (eliminați cea mai mare parte a pulpei). Gătiți legumele în aceeași tigaie cu carnea folosind alte două linguri de ulei, iar când sunt călite asezonați-le cu foarte puțină sare și stingeți cu trei linguri de oțet balsamic. Apoi adăugați carnea, încălziți pentru câteva secunde și serviți.

ARDEI UMPLUȚI CU OREZ

Ingrediente pentru 4 persoane: 4 ardei mari – 300 g orez – 80 g parmezan ras – piper – sare – ulei de măsline extravirgin – 600 g roșii – 2 gălbenușuri – pătrunjel tocat – 2 căței de usturoi tocat.

 

Curățați ardeii și tăiați capacele acestora. Spălați și tăiați roșiile cubulețe, îndepărtând semințele.
Gătiți orezul al dente în apă sărată, condimentați-l cu 4 linguri de ulei și lăsați-l să se răcească. Apoi adăugați roșiile, pătrunjelul tocat, usturoiul tocat, cele 2 gălbenușuri de ou și parmezanul ras. Acoperiți o tavă cu foaie de copt și așezați ardeii unși cu ulei și aromatizați cu puțin piper. Umpleți-i cu orez, închideți-i cu capacul (opțional), apoi adăugați puțin pătrunjel. Condimentați cu o picătură de ulei și coaceți la cuptor timp de 60 de minute la 180 °C.