Pentru a ne putea bucura pe deplin de calitățile sale, broccoli trebuie păstrat la frigider și trebuie consumat în cel mai scurt timp după cumpărare (în termen de 5 zile). De asemenea, este bine să rupeți sau să tăiați broccoli în bucățele mici înainte de a-l găti. Făcând acest lucru favorizați formarea sulforafanului, o substanță protectoare care se formează atunci când pereții vegetali ai plantei crude sunt rupți. Odată gătit, de exemplu la abur, adăugarea unei cantități mici de muștar permite o mai bună asimilare a acestui compus prețios.

FORMĂ FINĂ LA CUPTOR CU BROCCOLI

Ingrediente pentru 4 persoane: 500 g broccoli curățat – 150 g brânză ricotta – 80 g brânză de capră – 10 g făină – 2 ouă – 2 gălbenușuri – unt – sare.

 

Adăugați inflorescențele de broccoli în apa sărată, care fierbe, iar după fierbere scurgeți-le foarte bine. Pasați și treceți totul prin sită. Amestecați piureul de broccoli cu ricotta, brânza de capră, făina, oul, gălbenușul și un vârf de sare. Ungeți bine o formă lungă și îngustă (26 x 9 cm), tapetați-o cu hârtie de copt, iar apoi ungeți din nou cu unt. Turnați compoziția în formă și coaceți la bain-marie în cuptor, la 130 °C pentru aproximativ 1 oră și 10 minute. Scoateți forma din cuptor și lăsați preparatul să se răcească înainte de a-l scoate din formă.

PASTE TIP TROFIETTE CU PESTO DE BROCCOLI ȘI CARTOFI

Porție pentru o persoană: 80 g paste proaspete tip trofiette – 4 inflorescențe de broccoli – un cartof mic – supă de legume (dacă este necesar) – ulei de măsline extravirgin (o lingură) – 10 g de parmezan – o mână de semințe de pin.

 

Curățați inflorescențele de broccoli și gătiți-le la abur împreună cu cartoful decojit tăiat în cubulețe. Între timp, fierbeți apa pentru paste. Pasați inflorescențele de broccoli cu uleiul și semințele de pin, adăugând puțină supă dacă preparatul este prea gros. Scurgeți pastele, condimentați-le cu sosul pesto obținut, adăugați cartoful gătit la abur și serviți presărând parmezan.