Fiind ușor perisabile, căpșunile trebuie manevrate cu mare grijă. Dacă nu pot fi consumate imediat după ce au fost cumpărate, este bine să fie puse într-un vas astfel încât să poată circula aerul, păstrându-le în compartimentul cel mai puțin răcoros al frigiderului, timp de maximum 2-3 zile. Vor fi spălate apoi cât de repede posibil, de preferabil clătindu-le cu apă și eventual cu puțină lămâie.

SALATĂ NOUĂ, CĂPȘUNE ȘI BRÂNZĂ DE OAIE PECORINO

Ingrediente pentru 4 persoane: 200 g căpșuni – 125 g mix de salate – 80 g brânză pecorino dulce – 40 g ulei extravirgin – 25 g miere polifloră – lămâie – sare – piper.

 

Tăiați fâșii căpșunile care trebuie să fie perfect coapte însă nu prea mari, apoi tăiați brânza pecorino în cubulețe mici. Într-un castron, preparați o emulsie amestecând uleiul cu mierea și sucul de la jumătate de lămâie. Adăugați un vârf de sare și, dacă preferați, puțin piper măcinat. Într-un bol de salată, combinați amestecul de salate spălate și curățate, căpșunele, brânza pecorino, condimentați totul cu emulsia preparată și serviți imediat. Dacă se dorește, se poate servi cu pâine prăjită.

TERCI DE OVĂZ CU CĂPȘUNI

Ingrediente pentru 1 porție: 150 g lapte parțial degresat – 60 g căpșuni – 50 g fulgi de ovăz – 10 g miere de arbore de căpșuni (Arbutus unedo) – suc de lămâie – câteva frunze de mentă.

 

Tăiați căpșunele fâșii și lăsați-le la marinat cu o linguriță de suc de lămâie și frunzele de mentă, timp de 10 minute. Fierbeți laptele împreună cu mierea, apoi adăugați fulgii de ovăz și lăsați să fiarbă timp de câteva minute amestecând bine (terci de ovăz). Luați de pe foc și vărsați conținutul într-un castron, lăsându-l să se răcească. Serviți ovăzul împreună cu căpșunele și sucul folosit pentru marinat.