Fiind ușor perisabile, căpșunile trebuie manevrate cu mare grijă. Dacă nu pot fi consumate imediat după ce au fost cumpărate, este bine să fie puse într-un vas astfel încât să poată circula aerul, păstrându-le în compartimentul cel mai puțin răcoros al frigiderului, timp de maximum 2-3 zile. Vor fi spălate apoi cât de repede posibil, de preferabil clătindu-le cu apă și eventual cu puțină lămâie.

Ingrediente pentru 1 porție: 150 g lapte parțial degresat – 60 g căpșuni – 50 g fulgi de ovăz – 10 g miere de arbore de căpșuni (Arbutus unedo) – suc de lămâie – câteva frunze de mentă.

 

Tăiați căpșunele fâșii și lăsați-le la marinat cu o linguriță de suc de lămâie și frunzele de mentă, timp de 10 minute. Fierbeți laptele împreună cu mierea, apoi adăugați fulgii de ovăz și lăsați să fiarbă timp de câteva minute amestecând bine (terci de ovăz). Luați de pe foc și vărsați conținutul într-un castron, lăsându-l să se răcească. Serviți ovăzul împreună cu căpșunele și sucul folosit pentru marinat.