Coacăzele sunt fructe destul de delicate și, dacă sunt ținute în frigider, se pot păstra până la 3-4 zile. Înainte de a fi consumate, se vor spăla bine sub jet de apă.

ASPIC DE PIERSICI ȘI COACĂZE

Pentru 4 persoane: 2 piersici galbene bine coapte (300 g) – 220 g zahăr – 100 g coacăze – 8 g gelatină.

 

Vărsați 250 cc de apă într-o cratiță mai mică, adăugați 120 g de zahăr și fierbeți până se dizolvă complet. Tăiați cele două piersici în sferturi și adăugați-le în sirop, lăsându-le să fiarbă timp de 7 minute‚ apoi opriți focul și lăsați-le să se stea în sirop pentru încă 7 minute. La final, scurgeți-le și întindeți-le pe o tavă. După ce se răcesc, tăiați-le fâșii subțiri. Spălați coacăzele și puneți-le într-o cratiță, adăugați cele 100 g de zahăr, un pahar mic de apă și fierbeți timp de 5 minute, apoi dizolvați înăuntru gelatina deja înmuiată și ușor stoarsă. Când gelatina este complet dizolvată, treceți amestecul printr-o strecurătoare, însă fără a zdrobi prea mult fructul, pentru a nu îngroșa gelatina. Aranjați fâșiile de piersică într-o formă circulară, acoperiți-le cu coacăzele pasate și puneți la frigider pentru aproximativ 4 ore, până când gelatina s-a închegat complet. În momentul servicii treceți rapid forma prin apă fierbinte și răsturnați aspicul pe un platou de servire.

CRUMBLE CU COACĂZE, ĂPȘUNEI ȘI ZMEURĂ

Pentru 4 persoane: 150 g căpșuni – 250 g zmeură – 250 g coacăze – 120 g unt – 150 g făină – 50 g zahăr brun – 2 linguri de miere – zahăr vanilinat.

 

Spălați căpșunile și uscați-le cu grijă. Treceți coacăzele prin apă rece, puneți-le într-un castron și striviți-le cu o furculiță. Adăugați zmeura peste coacăze, după ce ați curățat-o, și căpșunile tăiate fâșii. Porniți cuptorul și setați temperatura la 210°. Încălziți mierea până se topește, turnați-o peste fructe și amestecați. Ungeți un vas rezistent la cuptor, turnați fructele în el și distribuiți-le uniform. Separat, amestecați făina cu zahărul brun și cu puțină zahăr vanilinat, adăugați untul tăiat bucăți mici și obțineți un aluat gros, nu foarte omogen, ci mai degrabă mărunțit. Presărați fructele cu bucățile de aluat, acoperindu-le complet. Lăsați să se coacă la cuptor timp de 15 minute și serviți crumble-ul cald.