Odată tăiat în bucăți, bogat în apă așa cum este, dovleacul tinde să se deshidrateze și poate fi păstrat la frigider timp de 3-4 zile. În schimb, dacă este întreg, cu coajă, poate să reziste mult timp, dacă este păstrat într-un mediu uscat și nu cald. O alternativă valabilă pentru a-l avea întotdeauna la dispoziție este să îl congelați după ce l-ați curățat și după ce l-ați tăiat în bucăți mici.

CIORBĂ DE DOVLEAC ȘI OREZ SĂLBATIC

Ingrediente pentru 4 persoane: 1,5 litri de supă de legume (chiar și din cuburi) – 200 g dovleac, fără coajă – 130 g orez sălbatic (long & wild) – 70 g ceapă – 20 g pancetta – parmezan ras – ulei de măsline extravirgin – sare – piper.

 

Tăiați pancetta fâșii, tăiați dovleacul cuburi și ceapa inele. Căliți ceapa și pancetta în o lingură de ulei, apoi adăugați dovleacul și rumeniți la foc mare mai puțin de un minut. Adăugați orezul, lăsați-l să se prăjească puțin, turnați supă fierbinte peste întreaga compoziție, amestecați și gătiți cu capac, la foc mediu, timp de aproximativ 20 de minute. La final condimentați cu sare și piper, iar după ce ați luat de pe foc adăugați două linguri bune de parmezan. Serviți supa fierbinte.

CLĂTITE CU DOVLEAC ȘI RICOTTA

Ingrediente pentru 4 persoane: 100 g pulpă de dovleac gătită la abur – 100 g iaurt simplu – 150 g făină 00 – 100 g ricotta – 1 ou – 1 lingură de zahăr integral – 2 lingurițe de drojdie pentru dulciuri – 1 vârf de sare – lapte, dacă este nevoie – scorțișoară – unt – sirop de arțar și marmeladă.

 

Pasați dovleacul cu iaurtul și oul. Într-un alt vas, puneți făina cu zahărul, drojdia, sarea și amestecați totul bine. Combinați cele două compoziții apoi adăugați ricotta, eventual înmuiată cu puțin lapte și, de asemenea, un vârf de scorțișoară. Trebuie să obțineți un amestec fluid, dar destul de consistent. Încălziți o tigaie mică, ungeți-o cu puțin unt și prăjiți compoziția lingură cu lingură, întorcând clătita pe ambele părți. Serviți cu sirop de arțar sau marmeladă.