Merișoarele pot fi păstrate pe raftul central sau inferior al frigiderului timp de cel mult 3-4 zile (este mai bine să evitați sertarele de legume specifice, deoarece în general sunt zone deosebit de umede care și nu permit întotdeauna o bună aerisire, iar mucegaiul poate apărea foarte cu ușurință). De asemenea, pot fi congelate, astfel încât să poată fi savurate tot anul sau pot fi deshidratate în cuptor pentru a fi savurate ca gustare.

BATON ENERGIZANT CU MERIȘOARE ȘI CEREALE

Ingrediente pentru 12 batoane: 100 g fulgi de ovăz – 90 g sirop de arțar – 130 g merișoare uscate – 150 g migdale – 120 g caju – ½ linguriță praf de scorțișoară.

 

Prăjiți migdalele în tigaie la foc mare, lăsați-le să se răcească și puneți-le într-un mixer. Mixați până obțineți o cremă. Turnați-o într-un bol și adăugați fulgii de ovăz, merișoarele uscate, siropul de arțar, scorțișoara și nucile de caju. Amestecați bine. Tapetați o tavă cu hârtie de copt, turnați deasupra compoziția și nivelați cu ajutorul unei spatule, având grijă să fie foarte compact. Acoperiți cu o folie și lăsați peste noapte la frigider. Răsturnați tava pe un tocător, desprindeți folia și hârtia de copt și tăiați în formă de batoane pentru a savura ca gustare (în frigider se păstrează până la două săptămâni).

SOS DE MERIȘOARE

Ingrediente pentru 6 porții: 150 g zahăr – 350 g merișoare – 200 ml apă – 1 portocală.

 

Spălați merișoarele și portocala în apă. Într-o tigaie, topiți zahărul cu apa și lăsați să fiarbă, apoi adăugați merișoarele și fierbeți la foc mediu timp de aproximativ 5 minute. Adăugați coaja răzuită și sucul de portocală, amestecați bine, lăsați să se răcească și serviți lângă carne sau brânzeturi.