Odată achiziționate, roșiile trebuie păstrate la temperatura camerei și nu la frigider, deoarece la temperaturi scăzute acestea tind să devină mai făinoase și mai puțin aromate. În orice caz, întrucât gătitul nu numai că nu distruge licopenul, ci chiar îi mărește eficacitatea (căldura îl face să fie mai ușor asimilat de organism), roșiile pot fi bine conservate în preparate precum conserve sau sosuri: descojindu-le, pasând pulpa și sterilizând-o în sticle închise ermetic. Nu trebuie trecute cu vederea nici roșiile uscate: nu numai că sunt delicioase, dar sunt, de asemenea, foarte bogate în vitamina A și conțin mult fier.

Ingrediente pentru 4 persoane: 600 g roșii rotunde ciorchine – o fâșie de ardei roșu – o fâșie de ardei verde – un castravete nu foarte mare – ½ ceapă roșie – 80 g miez de pâine întărită – 2 linguri de oțet – 3 linguri de ulei extravirgin – 1/2 cățel de usturoi (facultativ) – sare – piper.

 

Înmuiați pâinea cu un pahar cu apă și cu oțetul. Tăiați legumele în bucăți și puneți-le în mixer împreună cu uleiul, sarea și piperul și mixați până obțineți un piure. Adăugați pâinea înmuiată și bine stoarsă, și mixați din nou. Treceți totul prin sită și serviți supa cremă rece cu busuioc, o picătură de ulei de măsline extravirgin, piper și legume tăiate cubulețe după gust.