Odată achiziționate, roșiile trebuie păstrate la temperatura camerei și nu la frigider, deoarece la temperaturi scăzute acestea tind să devină mai făinoase și mai puțin aromate. În orice caz, întrucât gătitul nu numai că nu distruge licopenul, ci chiar îi mărește eficacitatea (căldura îl face să fie mai ușor asimilat de organism), roșiile pot fi bine conservate în preparate precum conserve sau sosuri: descojindu-le, pasând pulpa și sterilizând-o în sticle închise ermetic. Nu trebuie trecute cu vederea nici roșiile uscate: nu numai că sunt delicioase, dar sunt, de asemenea, foarte bogate în vitamina A și conțin mult fier.

RULOURI DE PEȘTE-SPADĂ CU ROȘII

Ingrediente pentru 4 persoane: 600 g roșii – 8 felii de pește-spadă – 150 g vinete – 3 felii de pâine toast – un file de anșoa mărunțit – o lingură de pătrunjel tocat – busuioc – oregano – lapte – ulei de măsline extravirgin.

 

Înmuiați pâinea în lapte. Curățați roșiile, tăiați-le fâșii pe lung, îndepărtați semințele și puneți-le într-un vas de copt cu o picătură de ulei, un vârf de sare și oregano și gătiți la cuptorul cu microunde la putere maximă timp de 6 minute. Tăiați vinetele în cubulețe mici și prăjiți-le în puțin ulei. Stoarceți pâinea, zdrobiți-o și adăugați-o în vinete împreună cu fileul de anșoa și pătrunjelul. Împărțiți umplutura pe fiecare file de pește și formați rulourile. Puneți rulourile într-un vas de copt cu 2 linguri de ulei. Treceți roșiile prin sită sau în dispozitivul de pasat legume și acoperiți rulourile cu sosul obținut. Gătiți-le apoi în cuptorul cu microunde, fără capac, timp de 8 minute la putere maximă.

GAZPACHO

Ingrediente pentru 4 persoane: 600 g roșii rotunde ciorchine – o fâșie de ardei roșu – o fâșie de ardei verde – un castravete nu foarte mare – ½ ceapă roșie – 80 g miez de pâine întărită – 2 linguri de oțet – 3 linguri de ulei extravirgin – 1/2 cățel de usturoi (facultativ) – sare – piper.

 

Înmuiați pâinea cu un pahar cu apă și cu oțetul. Tăiați legumele în bucăți și puneți-le în mixer împreună cu uleiul, sarea și piperul și mixați până obțineți un piure. Adăugați pâinea înmuiată și bine stoarsă, și mixați din nou. Treceți totul prin sită și serviți supa cremă rece cu busuioc, o picătură de ulei de măsline extravirgin, piper și legume tăiate cubulețe după gust.