Primul lucru ce trebuie evaluat este culoarea, care trebuie să fie puternică, denotând gradul de maturare. Dacă le cumpărăm la caserolă, este necesar să verificăm dacă fructele din straturile de jos nu au fost strivite sau turtite.

SALATĂ DE PUI ȘI STRUGURI

Ingrediente pentru 4 persoane: 2 pui de 800 g fiecare – 300 g brânză proaspătă de oaie – 1 bucată de cicoare creață – 1 bucată de lăptucă – 24 boabe mixte de struguri – lămâie – 12 miezuri de nucă – ulei de măsline extra virgin – ulei de nucă – sare – piper.

 

Fierbe puii într-o oală cu multă apă sărată, astfel încât să se scoată ușor carnea de pe os. Spală cicoarea creață și lăptuca, taie brânza proaspătă felii și curăță de piele boabele de struguri. Pune în blender 120 g de ulei de măsline extra virgin, 30 g de ulei de nucă, sucul de la 1 lămâie, sare, piper și pregătește un dressing citronette perfect emulsionat. Într-un bol pune cicoarea creață și lăptuca, adaugă carnea de pui, boabele de struguri mixte, feliile de brânză proaspătă și câțiva miezi de nucă. Se condimentează cu dressing-ul citronette și se servește.

TARTĂ CU STRUGURI

Pentru 6 persoane: 200 g făină – 100 g unt – 500 g struguri – 4 ouă – 50 g zahăr pudră – sare – smântână fermentată cât încape – zahăr pudră după gust.

 

Preparați aluatul pentru foi folosind făina, zahărul pudră, untul și sarea. Bateți un ou adăugându-l în mixerul. Formați o minge din aluat și lăsați-l să se răcească la frigider timp de 20 de minute. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Întindeți aluatul până când acesta va avea o grosime de aproximativ 3 mm, perforați-l ușor cu o furculiță și lăsați-l să se coacă timp de 10 minute. Bateți cel de-al doilea ou și ungeți aluatul cu el, apoi lăsați să se coacă pentru încă 10 minute. Bateți împreună smântâna fermentată, gălbenușurile de ou și zahărul, distribuiți boabele de struguri peste aluat, iar apoi turnați crema pe care tocmai ați preparat-o. Coaceți în cuptor timp de 40 de minute.