Odată cumpărată și adusă acasă, anghinarea trebuie gătită cât mai repede posibil, dar poate fi păstrată timp de două sau trei zile. Dacă cumpărați anghinare întreagă, pentru a o pregăti tăiați tulpinile, îndepărtați frunzele exterioare dure, nivelați baza îndepărtând eventualii spini și aruncați puful din mijloc. În timpul curățării este mai bine să păstrați anghinarea în apă acidulată cu suc de lămâie pentru a preveni înnegrirea acesteia. Ca alternativă, puteți cumpăra inimile de anghinare deja curățate.

CHEFAL UMPLUT CU PRAZ ȘI ANGHINARE

Ingrediente pentru 4 persoane: 12 chefali, aproximativ 800 g – inimi de anghinare, aproximativ 350 g – 100 g vin alb sec – 80 g praz curățat – 50 g ulei de măsline – făină albă – lămâie – usturoi – pătrunjel – sare.

 

Curățați anghinarea, tăiați inimile fâșii și aruncați-le într-un bol umplut cu apă proaspătă acidulată de sucul de la o jumătate de lămâie. Tăiați prazul în bucăți mici și puneți-le într-o cratiță împreună cu fâșiile de anghinare, un cățel de usturoi și un vârf de sare. Stropiți legumele cu vin, jumătate din cantitatea de ulei, 2 polonice de apă și o lingură de suc de lămâie. Lăsați inimile de anghinare să fiarbă acoperite timp de circa 20 de minute. Între timp, pregătiți chefalii. Curățați-i de organe, spălați-i, uscați-i și dați-i prin făină ușor, apoi rumeniți-i la foc mare în uleiul încins rămas. De îndată ce chefalii s-au rumenit, adăugați anghinarea cu zeama rămasă. Condimentați cu sare, puneți capacul, dați focul la minimum și gătiți pentru încă 20 de minute. Presărați puțin pătrunjel tocat înainte de servire.

PASTE DE TIP PACCHERI CU ANGHINARE

Pentru 4 persoane: 320 g paste de tip paccheri – inimi de anghinare, aproximativ 350 g – o ceapă eșalotă – 50 g brânză grana răzuită – 3 linguri de ulei de măsline extravirgin – 4 frunze de salvie proaspătă.

 

Puneți la fiert apa sărată. Între timp curățați anghinarea, tăiați inimile felii și rumeniți-le împreună cu o ceapă eșalotă tocată în trei linguri de ulei. Lăsați-le să se călească sub capac, la foc moderat timp de aproximativ 20 de minute, apoi adăugați salvia mărunțită. Scurgeți pastele al dente și turnați-le în tigaie împreună cu anghinarea. Dați focul mai tare, întoarceți rapid paccheri în sos pentru a le da aromă, adăugați puțină din apa în care au fiert pentru a lega totul împreună, presărați parmezanul și serviți.