Conopida se poate păstra la frigider timp de 4-5 zile. La fel ca verișorul său broccoli, este cunoscută pentru mirosul deosebit pe care îl emană în timpul gătitului, datorat prezenței unor substanțe ce conțin atomi de sulf, care, la temperaturi ridicate, se transformă în gaz emanând acel miros tipic. Acesta poate fi evitat dacă pe capacul oalei în care este gătită conopida puneți o bucată de pâine înmuiată în oțet; pâinea va absorbi o mare parte din gazele neplăcute eliberate.

Ingrediente pentru 4 persoane: o conopidă mică de aproximativ 600 g – 1 grepfrut roșu – 50 g miez de nucă – muștar dulce – pătrunjel – ulei de măsline extravirgin – sare.

 

Gătiți inflorescențele de conopidă în cuptorul cu microunde timp de 5 minute la putere maximă, apoi lăsați-le să se răcească. Decojiți grepfrutul, tăiați fiecare felie pentru a elibera pulpa, îndepărtând pielița albă. Puneți conopida într-un bol de salată, amestecați bucățile de grepfrut, iar apoi presărați pătrunjel tocat și miez de nucă tocat. Preparați apoi condimentul: emulsionați 2 linguri de ulei cu o linguriță de muștar, 2 linguri de apă și un vârf de sare. Adăugați la sos câteva bucăți de miez de nucă și serviți-l separat, astfel încât fiecare să poată lua după plăcere.